Operator

door | 11-03-2022

HOE ZIET EEN DAG VAN EEN OPERATOR ERUIT?

Heb jij je altijd al afgevraagd wat een operator nou eigenlijk voor werkzaamheden doet en hoe zijn dag eruit ziet? In deze blog spreken wij een aantal ervaren operators over hun werk én vertellen wij alles wat jij wil weten voor de functie van operator. Overtuigd? En wil je zelf ook aan de slag als operator, dat kan!

Operator: Werkzaamheden

Operators controleren de stappen in het proces van de procestechniek en zorgen samen voor een goed eindproduct. De taken lopen erg uiteen:

– Je controleert de voortgang van het productieproces van de fabriek waar je werkt en je grijpt direct in als je ziet dat dit nodig is;
– Je voert de controles uit op de installatie zelf.

Het kleine onderhoud voer jij als operator zo veel mogelijk zelf uit en het grotere werk wordt door de onderhoudsafdeling gedaan. Als de fabriek gestart of gestopt moet worden doe jij dat. Als operator heb jij inzicht in techniek en veiligheid en ben jij geschikt om een grote verantwoordelijk te dragen voor zowel jouw collega’s als jezelf.
Als operator komt het ook regelmatig voor dat jij werkt in ploegendiensten. Dat betekent dat je ook regelmatig ’s avonds en in het weekend je handen uit de mouwen moet steken.

Operator: Competenties

Als operator is het belangrijk dat je over een aantal competenties beschikt. Ben jij benieuwd of jij over de juiste competenties beschikt om aan de slag te gaan als operator? Wij zetten een aantal competenties voor je op een rij.

Als operator:
1. Vind jij het niet erg om buiten werk te doen
2. Steek jij graag je handen uit de mouwen om fysiek werk te verrichten
3. Lijkt het jou een interessante uitdaging om machines en apparatuur te bedienen en voertuigen te besturen
4. Kunnen anderen op jou vertrouwen en werk jij volgens afspraak
5. Werk jij geordend en netjes en durf jij de verantwoordelijkheid te nemen
6. Zorg jij ervoor dat risico’s op de werkvloer worden vermeden

Beheer jij deze competenties en wil je weten welke operator vacatures wij voor jou open hebben staan?
Klik dan hier!

Operator: Functies

In de functie van operator zijn er verschillende functietitels.

Operator A
Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Jij controleert de productieprocessen die zich meestal afspelen in afgesloten installaties. Op een beeldscherm volg je wat er in zo’n installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in.

Operator B
Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Jij kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators.

Operator C
Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek goed verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan.

Operator: Salaris

Een operator verdient per maand gemiddeld €2.750 bruto. Het minimum salaris ligt op ongeveer €1500,- en het maximum bruto maandloon ligt op €4000,-. Het loon is gebaseerd op een 40urige werkweek. Dat betekent dat jij als operator gemiddeld €15,80 per uur verdiend.
Het gemiddelde bruto jaarsalaris komt neer op €35.640.
Het salaris is afhankelijk van de branche waarin jij als operator werkzaam bent en de ervaring die jij als operator hebt.

Operator: Vacatures

Bij Flexmakers hebben wij verschillende vacatures openstaan voor de functie operator. Op onze website kun jij precies zien in welke omgeving wij vacatures hebben voor de functie van operator.
Bekijk bijvoorbeeld onze vacature voor operator lasrobot!
Bekijk hier al onze vacatures en solliciteer direct!

Ervaren operators aan het woord!

Wij hebben Thijs en Rogier, twee operators, gesproken over hun werkzaamheden, ervaring en hun aanbeveling en tips aan zoekende operators.

Thijs aan het woord over zijn werk als operator bij:
Thijs is werkzaam als operator bij Wila. In de fabriek komt voornamelijk ruw staal binnen. Deze worden door de medewerkers met een magneet opgepakt en op de juiste manier op een andere magneet gelegd die de machine in gaat. Zodra dit proces klaar is, is het aan Thijs en zijn collega’s de taak om na te meten of alles klopt, zodat de volgende stap in het proces kan worden genomen.

“Mijn takenpakket kan ik omschrijven als heel divers. Ik werk gedurende de werkdag constant met andere producten (dit wordt op de lange termijn wel meer routinematig). Mijn taak is om de productie draaiende te houden. Ik werk met programma’s die zijn voorgeprogrammeerd. Dat wil zeggen dat ik hier, op uitzonderingen na, niet veel omkijken naar heb. Ik vind het een uitdaging om storingen tijdens het programmeren op te lossen, maar zie vrijwel alles als een leermoment”.

Tip van Thijs voor de toekomstige operators:
“In de basis kan iedereen het vak leren door zich proactief op te stellen. Je zult merken dat je aan de hand van meer ervaring veel voldoening haalt uit je werk!”

Rogier aan het woord over zijn werk als operator bij:
Rogier is werkzaam als operator en geeft aan erg uiteenlopende werkzaamheden te hebben. Zo meet hij nulpunten in, controleert hij het gereedschap en de programma’s waar ze mee werken, leest hij tekeningen en houdt hij zich bezig met het nameten en afbramen van producten. Kortom een dag met veel verschillende uitdagingen!

“Ik ervaar mijn werk als heel leuk en leerzaam. Ik draag verantwoordelijkheid voor het afleveren van de juiste producten en vind het een uitdaging om tekeningen te lezen en producten na te meten. Mijn werkdagen zijn heel afwisselend, omdat ik niet de hele dag achter de machine sta. Zo houd ik mij bezig met het zagen en schaven van producten ter voorbereiding van het werk op de machine of ter aflevering van het product.

Tip van Rogier voor de toekomstige operators:
“Ik zou anderen meegeven om zich te verdiepen in de taken die je krijgt bij de betreffende functie. Op het internet is vaak veel informatie te vinden en video’s geven vaak een duidelijk beeld. Maar de belangrijkste tip is om goed te luisteren naar de operators die ervaring hebben binnen het bedrijf!”

Direct solliciteren naar de functie van operator

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om aan de slag te gaan als operator? Dat kan! Wij hebben namelijk diverse vacatures. Heb je nog vragen en twijfel je of dit bij jou past? Neem dan geheel vrijblijvend met contact met ons op. Samen gaan we dan kijken welke functie bij jou past.

Alle vacatures van operator bekijken!

Gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.

LOTTE AARTSEN

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
lotte@flexmakers.nl