Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten tijdens het solliciteren?

door | 6-10-2023

5 effectieve tips van Flexmakers

Bij Flexmakers begrijpen we hoe uitdagend de zoektocht naar een nieuwe baan is. Voel jij angst en twijfel en ontbreekt het je aan zelfvertrouwen tijdens het solliciteren? Maak je geen zorgen. In deze blog deelt Mayke 5 tips die jou zullen helpen je zelfvertrouwen tijdens het solliciteren te vergroten. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je jouw zelfvertrouwen kunt boosten door deze 5 tips in praktijk te brengen. Nieuwsgierig geworden?  Lees dan snel verder.

 

Zelfvertrouwen sollicitatiegesprek vergroten tip 1: Bereid je goed voor

Tijdens het solliciteren is voorbereiding niet alleen de sleutel tot succes, maar vormt het ook de basis voor jouw zelfvertrouwen. Door te weten wat je kunt verwachten, verminder je zenuwen en kom je zelfverzekerder over. Bestudeer de functieomschrijving, het bedrijf en de branche waarin je solliciteert.. Oefen tevens met veel voorkomende sollicitatievragen en perfectioneer je CV. Voorbereid zijn geeft je een aanzienlijke voorsprong. Met de juiste voorbereiding sta je steviger in je schoenen en ben je helemaal klaar om te solliciteren. Wil je weten hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een gesprek en hoe je een CV maakt die echt opvalt?  Download dan hier ons e-book.

 

Zelfvertrouwen sollicitatiegesprek vergroten tip 2: Oefen met iemand die je vertrouwt.

“Oefening baart kunst” is een bekend gezegde, en sollicitatiegesprekken vormen hier geen uitzondering op. Het maakt niet uit of je nu oefent met een vriend of een familielid; door herhaling groeit je zelfvertrouwen. Simuleer het gesprek, repeteer je antwoorden en schaaf je presentatievaardigheden. De feedback die je ontvangt is goud waard. Het bereidt je voor op diverse vragen en situaties, waardoor je vol vertrouwen elk gesprek aangaat. Wil je meer leren over hoe je effectief met feedback omgaat? Lees dan hier onze blog over het omgaan met feedback.

 

Zelfvertrouwen sollicitatiegesprek vergroten tip 3: Focus op je lichaamstaal

Je lichaamstaal kan veel zeggen over je zelfvertrouwen en is daarom zeer belangrijk..  Een oprechte glimlach, direct oogcontact en een zelfverzekerde houding beïnvloeden sterk hoe men je ziet. Maar het gaat niet enkel om de perceptie van anderen; je lichaamstaal beïnvloedt ook je eigen gevoelens en zelfbeeld. Een aantal tips zijn: 

  • Oprecht (glim)lachen
  • Een open houding aannemen
  • Lichtjes naar voren leunen
  • Je handen gebruiken tijdens het praten
  • Positieve en bevestigende gebaren maken tijdens het gesprek

 

Zelfvertrouwen sollicitatiegesprek vergroten tip 4: Besteed aandacht aan een goede verzorging en kleding

Een verzorgde uitstraling kan aanzienlijk invloed hebben op zowel je zelfgevoel als hoe anderen je zien. Wanneer je er op je best uitziet, voel je je vaak ook beter. Kies voor kleding waarin je je prettig voelt en zorg ervoor dat deze schoon en netjes gestreken is. Ook persoonlijke verzorging, zoals een verzorgd kapsel en schone nagels, speelt een belangrijke rol. Dit oog voor detail verhoogt niet alleen je zelfvertrouwen, maar helpt je ook een positieve eerste indruk achter te laten.

 

Zelfvertrouwen sollicitatiegesprek vergroten tip 5: Maak gebruik van professionele begeleiding

Een steuntje in de rug kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen en kan je succes in je zoektocht naar een baan vergroten. Bij Flexmakers bieden we gespecialiseerde begeleiding en ondersteuning om je door het sollicitatieproces te loodsen. Onze intercedenten staan voor je klaar om de perfecte vacatures te vinden, je voor te bereiden op sollicitaties en je te assisteren bij het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief. Samen zetten we alles op alles voor jouw droombaan.

Je bent nu op de hoogte van de manieren om je zelfvertrouwen te versterken tijdens sollicitaties. Heb je hierover vragen?  Of loop je vast in de zoektocht naar een nieuwe baan? Laat ons je helpen. Je kunt contact opnemen door ons te bellen op 0573-256380 of door je direct in te schrijven.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl