Wat is LinkedIn?

door | 2-06-2022

WAT IS lINKEDIN?

EN WAAROM IS LINKEDIN ZO BELANGRIJK?

Wat is LinkedIn en waarom is het zo belangrijk? LinkedIn is de grootste website wereldwijd voor jouw zakelijke netwerk. Ben jij benieuwd waarom LinkedIn zo belangrijk is voor jouw loopbaan en hoe jij kan zorgen voor een goed profiel? In deze blog vertellen wij jou wat LinkedIn is, hoe je LinkedIn gebruikt en ook geven wij jou tips voor jouw profiel zodat jij kunt gaan bouwen aan jouw zakelijke netwerk.

LinkedIn heeft meerdere mogelijkheden. Zo kun je op dit platform je (zakelijke) netwerk uitbreiden en tegenwoordig kun je ook tal van vacatures vinden op LinkedIn. Wereldwijd zijn er 500 miljoen gebruikers waarvan in Nederland zo’n 7 miljoen. Door relevante informatie zoals werkervaring, diploma’s en vaardigheden op jouw profiel te benoemen, val je op en weten potentiële werkgevers wat ze aan jou hebben. LinkedIn wordt dus gezien als jouw digitale visitekaartje en cv.

LINKEDIN GEBRUIKEN OM JE ZAKELIJKE NETWERK TE VERGROTEN

LinkedIn gebruikt je als een zakelijk social media platform. Waar andere social media platformen zich richten op het contact houden met vrienden en familie, is LinkedIn gericht op het bouwen van een zakelijk netwerk. Dit zakelijk netwerk kan bestaan uit vrienden en collega’s, maar ook uit mensen die je tijdens je werk, je studie of een netwerkevenement tegenkomt. Door het bouwen aan een groot netwerk, zijn er veel mensen die jou kunnen helpen wanneer je opzoek bent naar bijvoorbeeld een nieuwe baan, klanten of freelance werk. Daarnaast kun je LinkedIn ook gebruiken om jouw (zakelijk) netwerk op de te houden van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld: een update plaatsen over een recentelijk afgeronde opleiding, een blogartikel dat je geschreven hebt of een oproep plaatsen dat je op zoek bent naar een andere baan.

Net als bij een sociaal netwerk, moet je ook jouw zakelijke netwerk onderhouden. Zorg dus dat je actief bent door te reageren op berichten van jouw connecties of feliciteer connecties met een nieuwe baan of functie. Door regelmatig relevante content te delen en te reageren op anderen vergroot jij jouw zichtbaarheid op LinkedIn.

 

WAT IS LINKEDIN? ZOEK VACATURES OF VAL OP BIJ RECRUITERS?

Wat is nu precies het belang van LinkedIn? Het kan zomaar opeens een nieuwe baan opleveren. Door het aanmaken van een LinkedIn profiel kun je gemakkelijk vacatures zoeken en ben je zichtbaar voor recruiters. Recruiters krijgen vacatures van opdrachtgevers die zij gaan invullen. Zij zoeken op LinkedIn naar mogelijke kandidaten. Hierbij zoeken zij naar bepaalde termen op jouw profiel, zoals een opleiding, werkervaring of vaardigheden. Door de juiste termen terug te brengen in jouw profiel ben jij goed vindbaar voor recruiters.

Naast dat jij benaderd kan worden door een recruiter, staan er ook veel vacatures op LinkedIn. Als een vacature jou aanspreekt, kun je hier op reageren.

Potentiële werkgevers zullen vaak jouw LinkedIn profiel bekijken, maar het is voor jou ook een goede manier om te zien wie er allemaal werkzaam zijn bij het bedrijf en waar het bedrijf zich mee bezig houdt.

 

LINKEDIN TIPS:

Pas onderstaande LinkedIn tips toe om alles uit jouw LinkedIn profiel te halen.

  1. Zorg voor een professionele foto

Dit is de eerste indruk die mensen van jouw krijgen zodra ze jouw profiel zien. Daarom is het belangrijk om een duidelijke en professionele profielfoto te hebben.

  1. Vermeld jouw diploma’s, werkervaring en vaardigheden

Mensen die jouw profiel bezoeken zijn geïnteresseerd in jouw diploma’s, werkervaring en vaardigheden. Door te vermelden welke diploma’s je hebt behaald en welke ervaring je hebt en door dit te combineren met het benoemen van je vaardigheden weten mensen wie je bent, wat je doet en wat je kunt. Ook kun je een kopregel en samenvatting toevoegen aan jouw profiel zodat mensen die jouw profiel bekijken in een oogopslag zien wie je bent en wat je doet/hebt gedaan. Daarnaast is het mogelijk om collega’s of werkgevers te vragen om een aanbeveling over jou te schrijven. In zo’n aanbeveling staat bijvoorbeeld welke competenties jij hebt en hoe mensen jou als collega of medewerker hebben ervaren.

  1. LinkedIn is jouw visitekaartje

Wanneer je iets post op LinkedIn of ergens op reageert, denk er dan aan dat jouw (potentiële) werkgever en collega’s dit ook kunnen zien. Het is dus een perfect moment om jouw expertise te laten zien, maar let er wel op dat je professioneel bent.

  1. Voeg hobby’s toe aan jouw LinkedIn-profiel

LinkedIn is natuurlijk een zakelijk platform, maar zorg ervoor dat je ook hobby’s toevoegt. Laat weten wat jouw interesses zijn en wat je in je vrije tijd doet. Het kan voor een (potentiële) werkgever erg waardevol zijn om te weten dat jij je regelmatig inzet als vrijwilliger bij een maatschappelijke stichting, dat jij een sportliefhebber bent of dat jij in het bestuur van jouw vereniging zit.

LinkedIn tips blijven ontvangen? Volg Flexmakers op LinkedIn

Na het lezen van deze blog weet jij wat LinkedIn is en waarom het belangrijk is voor jouw carrière en wat je er mee kunt. En daarnaast heb jij tips om te zorgen voor een goed LinkedIn-profiel, Ben jij benieuwd naar het LinkedIn account van Flexmakers? Bekijk hier het LinkedIn account van Flexmakers. 

 

 

 

gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

 

 Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl