Verschil tussen bruto en netto

door | 25-02-2022

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BRUTO- EN NETTOLOON?

Bruto- en nettoloon zijn twee vaak gebruikte begrippen, maar wat betekenen beide nou eigenlijk en niet geheel onbelangrijk, wat is het verschil? Bruto- en nettoloon zijn voor jou als werknemer belangrijke begrippen, omdat het gaat over het loon dat jij ontvangt. Flexmakers geeft jou in deze blog antwoord op bovenstaande vragen, zodat jij bij het bekijken van jouw volgende loonstrook precies weet wat er staat en wat ermee bedoeld wordt.

Wat is brutoloon?

Brutoloon is het totale bedrag dat jij als loon ontvangt. Jouw werkgever houdt over jouw loon loonbelasting en premies van volksverzekeringen in. Met andere woorden, het brutoloon is dus het bedrag vóór de aftrek van belastingen en premies door jouw werkgever.

Is het brutoloon voor iedereen hetzelfde?

Nee, het brutoloon is niet voor iedereen gelijk. Dit komt doordat iedere werkgever met zijn werkgever individuele afspraken maakt over wat het loon wordt. De gemaakte afspraak komt voort uit de CAO of de salarisonderhandeling. Het salaris wat jij met jouw werkgever afspreekt, is het bruto salaris. Het brutoloon is het bedrag dat in jouw arbeids- of uitzendovereenkomst staat.

Wat is nettoloon?

Nettoloon is het loon dat jij op jouw rekening ontvangt. Het nettoloon is het salaris dat overblijft van jouw brutoloon na de aftrek van belasting(en) en premies. Je ontvangt het nettoloon nadat jouw salaris is uitbetaald door jouw werkgever. Jouw werkgever houdt automatisch de belasting in op jouw loon.

Wat is het verschil tussen bruto- en nettoloon?

Samenvattend volgt in één zin de kern met het verschil over bruto- en nettoloon. Het brutoloon is het totale loonbedrag. Over het brutoloon worden belastingen en premies ingehouden. Wat overblijft is het nettoloon.

Wat moet ik weten over loonheffingskorting?

Wanneer je gaat werken, heb je recht op algemene heffingskorting. De heffingskorting is een korting die jij ontvangt op jouw inkomstenbelasting en premie volksverzekering. Door deze korting betaal je minder belasting en is jouw nettoloon hoger. In onze blog over loonheffing en loonheffingskorting lees je meer over wat het is en wat de korting voor jou als werknemer betekent.

Welk loon staat op mijn loonstrook?

Zowel het bruto als nettoloon staan op jouw loonstrook, waarbij geldt dat het brutoloon vaak bovenaan staat onder bijvoorbeeld totaal bruto loon. Het nettoloon staat vaak onderaan de loonstrook en geeft het bedrag weer dat jij op jouw betaalrekening ontvangt.

Flexmakers heeft jou in dit blogartikel de ins en outs verteld over brutoloon, nettoloon en het verschil tussen beide. Heb jij een andere vraag die wij niet beantwoord hebben? Neem contact met ons op, want wij helpen jou graag!

Hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan?

Op zoek naar een nieuwe baan? Wij zijn er voor jou van begin tot eind en helpen jou graag aan een nieuwe baan. Bekijk onze vacatures voor diverse branches: productieindustriecommercieel of logistiek en solliciteer direct. Liever direct kennismaken en samen op zoek naar de perfecte baan? Schrijf je dan direct in.

gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl