Verhoging minimumloon 1 juli 2022

door | 12-07-2022

VERHOGING MINIMUMLOON 1 JULI 2022

Per 1 juli 2022 vindt er een verhoging van het minimumloon plaatst. Als jij voor een werkgever werkzaam bent ontvang jij salaris over jouw gewerkte uren. Om te zorgen dat jij rond kunt komen met dit bedrag, heeft de overheid een minimumloon ingesteld. Dit bedrag moet jij minstens ontvangen van jouw werkgever voor de gewerkte uren. In deze blog vertellen wij jou meer over wat het minimumloon inhoudt en waar jij het bedrag van jouw minimumloon kan vinden. Ook zullen wij toelichten wat de verhoging van het minimumloon voor jou betekent.

 

WAT IS MINIMUMLOON?

Wat is minimumloon en wat betekent dat voor jou? Het minimumloon is het minimale salaris, ook wel de periodieke beloningen, voor de werkzaamheden die jij hebt uitgevoerd voor het bedrijf waar jij voor werkt. Dit salaris is afhankelijk van een aantal zaken, waar onder andere het aantal uren dat jij werkt, jouw werktijden, CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) en jouw functie. Maar wat is nou een redelijk salaris en waar heb jij recht op? In de Nederlandse wet staat beschreven dat jij als werknemer recht hebt op een minimum bedrag. Dit wordt ook wel het minimumloon genoemd. Elk persoon, die werkt in Nederland heeft recht op het minimumloon. Het minimumloon is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is te betalen. Jij mag dus niet minder loon ontvangen van jouw werkgever. Elk half jaar wordt het wettelijk minimumloon aangepast aan de hand van de ontwikkeling van inflatie en de Cao-lonen. Dit gebeurt ieder jaar op 1 januari en op 1 juli. Vanaf jouw 21e leeftijdsjaar heb jij recht op dit minimumloon. Ben jij jonger dan 21 jaar? Dan heb jij recht op het minimumjeugdloon.

 

VERHOGING MINIMUMLOON PER 1 JULI 2022

Nu jij weet wat het minimumloon inhoudt ben jij natuurlijk benieuwd naar wat dan jouw minimumloon is en wat de verhoging van het minimumloon voor jou betekent. Het bedrag van jouw minimumloon is geheel afhankelijk van de branche waarin jij werkt. Dit verschilt dus per branche. De overheid heeft een algemeen minimumloon vastgesteld. Dit bedrag kan per branche iets hoger uitvallen. Dit komt door de verschillende CAO afspraken die per branche zijn gemaakt. Wil je weten waar jij minimaal recht op hebt? Bekijk dan jouw CAO. In jouw CAO staat precies beschreven op welk bedrag jij per maand recht hebt.

Hieronder volgt een overzicht van het minimumloon dat per 1 juli 2022 door de overheid is vastgesteld (Ministerie van Algemene Zaken, 2022): 

 

Wil jij liever een hoger salaris ontvangen? Dat is vaak wel mogelijk als je in gesprek gaat met jouw opdrachtgever. Binnenkort vertellen wij jou in een nieuw blogartikel meer over hoe jij onderhandelt over je salaris.

 

HOE IS JOUW MINIMUMLOON OPGEBOUWD?

Het wettelijke minimumloon is opgebouwd uit jouw basisloon en een aantal toeslagen. Deze toeslagen kunnen bestaan uit toeslagen voor onregelmatige werktijden, ploegendiensten of werkomstandigheden. Voor jou als werknemer is het belangrijk om een aantal zaken over het minimumloon op een rij te hebben die wij nu kort zullen toelichten.

– Jouw minimumloon is gebaseerd op een volledige baan van 36 tot 40 uur per week. Het aantal uren dat jij per week werkt is afhankelijk van de branche waar jij in werkt. Als jij minder uur werkt dan een reguliere werkweek, dan blijft jouw minimumloon in verhouding gelijk maar ga jij minder salaris krijgen.

– Jouw overuren en vakantietoeslagen worden niet bij het minimumloon mee gerekend.

– Naast jouw minimumloon heb jij ook recht op vakantiegeld. Jouw vakantiegeld is minimaal 8% van jouw bruto-inkomen in één jaar.

Nu wij jou op de hoogte hebben gebracht van wat het minimumloon inhoudt en hoe jij jouw minimumloon kunt vinden kun jij zelf aan de slag gaan en op zoek gaan naar wat dit bedrag voor jou is. Mocht jij een andere vraag hebben naar aanleiding van dit blogartikel dan kan jij contact met ons opnemen. Wij helpen jou graag met het beantwoorden van al jouw vragen.

 

EEN NIEUWE UITDAGING?

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging maar vind jij het lastig om zelf iets te vinden? Bekijk de vacatures op onze website. Wie weet staat er wel wat voor jou tussen. Mocht je nog geen idee hebben waar naar je eigenlijk op zoek bent of het simpelweg fijn vinden om ondersteuning te krijgen met jouw zoektocht, dan kun jij ons bellen via 0573-256380. Wij nemen dan binnen 2 dagen contact met jou op om een kennismaking gesprek in te plannen waarin wij jouw wensen en ambities bespreken. Na dit gesprek gaan wij voor jou aan de slag en zullen wij op zoek gaan naar een leuke baan voor jou.

Plan hier jouw kennismakingsgesprek en schrijf je in bij Flexmakers.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl