De impact van vergrijzing op de arbeidsmarkt

door | 26-04-2024

Ontdek hoe jouw bedrijf kan blijven groeien

Stel je voor, het is 2035 en bijna een kwart van de Nederlandse bevolking is 65 jaar of ouder. Je staat als bedrijf voor serieuze uitdagingen: arbeidstekorten beginnen steeds meer invloed te hebben op je bedrijfsvoering, maar je wilt blijven groeien. Deze vergrijzing brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor de arbeidsmarkt, met een toenemende krapte die al vanaf 2025 merkbaar zal zijn. In deze blog legt Mayke je de gevolgen van vergrijzing uit en geeft ze verschillende oplossingen die ervoor zorgen dat jouw bedrijf kan blijven groeien. Na het lezen van deze blog weet jij:

 • Wat vergrijzing precies inhoudt.
 • De voorspellingen en uitdagingen voor de arbeidsmarkt.
 • Waarom arbeidsproductiviteit belangrijker steeds belangrijker wordt.
 • Hoe Flexmakers je kan helpen bij het vinden van goed personeel.

  Wat houdt vergrijzing precies in?

  Vergrijzing betekent dat het aandeel ouderen binnen de bevolking toeneemt, terwijl het aantal jongeren relatief afneemt. Dit leidt tot een verkleining van de potentiële beroepsbevolking. De vergrijzing begon zichtbaar te worden rond 2011, toen een grote groep babyboomers, geboren net na de Tweede Wereldoorlog, de pensioenleeftijd bereikte. Hierdoor verdwenen veel ervaren werknemers van de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is de instroom van jonge werknemers beperkt, deels omdat Nederlanders al enige tijd minder kinderen krijgen. Ook werken jongeren tegenwoordig minder uur.  Hoewel migratie enigszins bijdraagt aan de groei van de beroepsbevolking, blijft het onzeker of dit voldoende is om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen.

  De voorspellingen en uitdagingen voor de arbeidsmarkt

  Vergrijzing brengt grote uitdagingen met zich mee voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Wist je dat er tegen 2035 bijna een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar is? Dit zorgt voor een tekort aan werknemers, omdat er meer ouderen zijn en minder jongeren. Bedrijven vinden het hierdoor lastig om genoeg mensen te vinden voor al het werk. Ouderen werken vaak minder uren en zijn minder vaak op zoek naar werk, waardoor er minder arbeidstijd beschikbaar is. Dit levert problemen op voor bedrijven die met minder personeel hetzelfde werk moeten doen.

  Daarnaast zorgt de vergrijzing ook voor een verandering in vaardigheden en ervaringen van de werknemers. Bedrijven moeten daarom hun manier van werken aanpassen om goed om te gaan met een veranderende groep werknemers. Dit alles zorgt ervoor dat werkgevers moeten kijken hoe ze kunnen voldoen aan de vraag van de markt met minder en anders geschoolde arbeidskrachten.

  Hoe ga je als werkgever om met vergrijzing?

  Als werkgever is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op vergrijzing. Een belangrijk punt is het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Dit betekent slimmer werken en meer halen uit minder personeel, bijvoorbeeld door technologie te gebruiken en werkprocessen te verbeteren. Ook is het van belang om goed voor je huidige personeel te zorgen. Zorg dat ze zich gewaardeerd voelen en biedt trainingen- en of cursussen aan, zodat ze zich blijven ontwikkelen. Een prettige werkomgeving en goede arbeidsvoorwaarden helpen om je huidige personeel te binden aan je bedrijf. 

  Door deze acties kun je het werk aan, ook met minder mensen. Tegelijkertijd bouw je aan een sterker bedrijf.

  Hoe Flexmakers je helpt bij het vinden van goed personeel

  Door de vergrijzing wordt het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Flexmakers begrijpt dat elk bedrijf uniek is en een specifieke aanpak vereist. Daarom zoeken we niet alleen naar mensen met de juiste vaardigheden, maar ook naar de perfecte match voor uw bedrijfscultuur en team. We nemen de tijd om elke kandidaat persoonlijk te leren kennen en vragen hun referenten om zeker te zijn dat we niet alleen hun vaardigheden, maar ook hun persoonlijkheid en werkinstelling goed begrijpen. Op deze manier vinden we bij Flexmakers voor jouw bedrijf de perfecte match. Dit helpt je om jouw productie op peil te houden, bestellingen tijdig te leveren en je klanten tevreden te houden, zodat jouw bedrijf blijft groeien.

  Je weet nu wat vergrijzing inhoudt, wat de uitdagingen en oplossingen zijn en hoe wij je helpen bij het vinden van goed personeel. Dus ben jij op zoek naar personeel om je productie op peil te houden, bestellingen tijdig te leveren en je klanten tevreden te houden? Neem contact met ons op door te bellen naar 0573-25638 of schrijf je direct in en wij helpen je graag.

  Mayke Kettelerij

  Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

  0573 – 256 380
  mayke@flexmakers.nl