Onderhandelen over salaris? Dat doe je met deze 5 tips van Flexmakers

door | 23-09-2022

Onderhandelen over salaris? Dat doe je met deze 5 tips van Flexmakers.

Niet tevreden en wil jij onderhandelen over je salaris? Dan gaan wij jou helpen. In dit blogartikel geeft Mayke jou 5 tips die jij kunt gebruiken bij het onderhandelen over een hoger salaris. Start jij met een nieuwe baan en ben jij niet tevreden met het loon dat geboden wordt? Wij begrijpen dat zo’n onderhandelingsgesprek vaak erg spannend is en dat jij misschien niet goed weet hoe jij zo’n gesprek moet aangaan. Na het lezen van deze blog is dit voor jou geen probleem meer. 

Onderhandelen salaris tip 1: zoek uit wat jij waard bent

Als jij wil onderhandelen over je salaris zoek dan uit wat jij waard bent. Dit kun jij uitzoeken door te kijken naar jouw opleidingsniveau, werkervaring, leeftijd en de verantwoordelijkheden die jij hebt in de functie. Jij kunt ook in jouw CAO kijken naar wat het minimumloon in jouw branche is en op basis van dit loon een afweging maken. Je kunt ook jouw functie googelen en bekijken wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie. Er zijn dus genoeg mogelijkheden waarop jij het gewenste bedrag van jouw loon kunt vaststellen.

 

 

Onderhandelen salaris tip 2: kies een minimumsalaris voor jezelf

Wanneer jij een redelijk salaris voor jouw functie hebt gevonden kun jij voor jezelf een minimumsalaris vast stellen, zodat je kan onderhandelen over je salaris. Van dit minimumbedrag wijk jij tijdens het gesprek niet af. Dit minimumsalaris wil jij tenminste van jouw werkgever ontvangen. Vind jij het lastig om een minimumsalaris voor jezelf vast te stellen? Bekijk dan is jouw huidige CAO of zoek het online op.

 

 

Onderhandelen salaris tip 3: laat jouw werkgever beginnen met een voorstel

Bij het onderhandelen over je salaris is tip 3 erg belangrijk. Begin jouw onderhandelingsgesprek nooit zelf met een salarisvoorstel maar laat jouw potentiële werkgever met een voorstel komen. Als jij namelijk als eerste een salarisvoorstel doet loop jij het risico dat jij een lager salarisvoorstel noemt dan dat jouw toekomstige werkgever bereid is om te betalen. Daarnaast kun jij op basis van het salarisvoorstel dat jouw werkgever benoemd bepalen of het bedrag dat jij voor ogen had ook haalbaar is. Als jouw potentiële werkgever jou een goed voorstel doet kan jij beginnen met onderhandelen over je salaris. Probeer niet gelijk akkoord te gaan met het eerste voorstel dat hij jou aanbiedt.

 

Onderhandelen salaris tip 4: kies het juiste moment om te onderhandelen

Kies een goed moment om te onderhandelen over jouw salaris. Maak een afspraak met jouw toekomstige werkgever om te onderhandelen over jouw salaris. Jouw werkgever heeft dan echt tijd voor jou.

 

Onderhandelen salaris tip 5: neem ook jouw secundaire arbeidsvoorwaarden mee

Nadat jij hebt onderhandelt over jouw salaris kun jij tijdens jouw gesprek ook nog onderhandelen over jouw secundaire arbeidsvoorwaarden. Jouw secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan onder andere uit jouw reiskostenvergoeding, vakantiedagen, de 13e maand en een bonus. Het doel van dit gesprek is dus om meer uit jouw secundaire arbeidsvoorwaarden te halen. Denk hierbij aan extra vakantiedagen of een halve dag minder werken voor hetzelfde loon. De afspraken die jij maakt tijdens dit gesprek worden vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst.

 

Flexmakers heeft jou in dit blogartikel 5 tips gegeven over hoe jij tijdens een gesprek met jouw werkgever kan onderhandelen over jouw salaris. Nu jij op de hoogte bent van alle ins en out over hoe jij succesvol een onderhandelingsgesprek kan aangaan, wensen wij jou heel veel succes. Gezonde spanning is heel normaal want zo’n onderhandeling komt niet elke dag voor.

 

Heb jij hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan?

Wij zijn er om jou te helpen met jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk onze vacatures of schrijf je direct bij ons in zodat wij een kennismakingsgesprek met jou kunnen inplannen. Tijdens dit gesprek gaan wij samen met jou op zoek naar jouw ideale baan.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl