Hoe lees ik mijn loonstrook?
Periodiek ontvang jij van jouw werkgever een loonstrook, in dit blogartikel geven we je uitleg over wat er op jouw loonstrook staat. Op jouw loonstrook staat precies welk salaris jij op je bankrekening gestort krijgt en hoe dit salaris is opgebouwd. Daarnaast staan er ook nog veel termen op, die niet voor iedereen bekend zijn. Het is belangrijk om jouw loonstrook te controleren, maar hoe weet je waar je op moet letten als je geen idee hebt wat alles betekent? Daarom geven wij jou uitleg over jouw loonstrook.
Loonstrook uitleg: Wat is een loonstrook?
Als we jou uitleg geven over jouw loonstrook beginnen we natuurlijk met vertellen wat een loonstrook nou precies is. Een loonstrook, ook wel salarisspecificatie of salarisstrook genoemd, is een papiertje vol met cijfers, termen en afkortingen over jouw salaris. Deze loonstrook krijg jij elke periode toegestuurd, per post of digitaal. Een loonstrook ziet er bij elke organisatie anders uit. Op vrijwel elke loonstrook staan in ieder geval algemene gegevens, de berekening van het salaris en reserveringen.
Deze algemene gegevens zijn gegevens over jou en jouw werkgever en de periode waarover de loonstrook gaat. Bij de berekening van het salaris zie jij jouw bruto- en nettoloon (link naar blog verschil tussen bruto en netto) en zie je hoe dit is opgebouwd. Bij de reserveringen zie je hoeveel vakantiegeld en vakantie-uren jij hebt opgebouwd. Tot slot staat er het nettoloon vermeldt, oftewel het bedrag dat jij daadwerkelijk op jouw bankrekening gestort krijgt.
Loonstrook bij Flexmakers
Als jij via Flexmakers aan het werk bent krijg jij elke week een loonstrook. Hiernaast zie jij hoe deze loonstrook eruit ziet. Allereerst staan hier jouw gegevens en het aantal gewerkte dagen in de voorgaande week. Vervolgens wordt jouw brutoloon berekend aan de hand van jouw uurloon en jouw gewerkte uren. Van dit bedrag wordt de loonheffing en premie wga (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) afgehaald. Vervolgens wordt hier (indien van toepassing) jouw reiskostenvergoeding bij opgeteld. Het bedrag dat overblijft is het nettoloon, oftewel datgene dat jij op jouw rekening gestort krijgt.
Daarna zijn er de te verrekenen bedragen. Deze tabel is in principe leeg, tenzij jij nog geld zoals ziektegeld tegoed hebt, of op een eerder moment te veel geld uit betaald hebt gekregen. Dit wordt dan verrekend met het loon van deze week.
In de tabel met reserveringen staat hoeveel vakantiedagen jij hebt, hoeveel je er afgelopen periode hebt opgebouwd en wat het nieuwe saldo is. Ditzelfde geldt voor jouw vakantiegeld.
De laatste tabel, cumulatieven, laat zien hoeveel dagen jij totaal hebt gewerkt, hoeveel bruto- en nettoloon jij totaal hebt opgebouwd, hoeveel loonheffing (lh) er is ingehouden en hoeveel reiskosten jij totaal hebt opgebouwd.
Loonstrook uitleg: Dit betekent loonheffing op een loonstrook
In deze loonstrook uitleg kan de term loonheffing niet ontbreken, elke medewerker krijgt hier namelijk mee te maken. Loonheffing is een grote inhouding op het brutoloon dat op jouw loonstrook staat. Loonheffing bestaat uit:
– Loonbelasting
– Premie volksverzekeringen
– Premies werknemersverzekeringen
– Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
Wil jij controleren of jouw loonheffing klopt? Via de site van De Belastingdienst kun jij loonbelastingtabellen inzien en controleren of het bedrag dat als loonheffing is ingehouden op jouw loon klopt.
Over deze loonheffing kun jij loonheffingskorting krijgen. Heb jij meerdere banen? Dan kan jij bij één werkgever loonheffingskorting aanzetten. Door deze korting betaal jij minder belasting en houd je meer loon over. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen loonheffingskorting toe te laten passen. Je betaalt dan waarschijnlijk teveel belasting, maar dit kun jij bij jouw jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte terugvragen.
Wil jij meer weten over loonheffingskorting? In deze blog vertellen we je er alles over.
Loonstrook uitleg tip: Controleer jouw loonstrook
We kunnen je veel uitleggen over jouw loonstrook, maar belangrijk is dat je zelf ook jouw loonstrook controleert. Het is goed om elke keer jouw loonstrook te controleren, want jij hoort uitbetaald te krijgen waar je recht op hebt. Allereerst kun jij controleren of jouw brutoloon overeenkomt met het loon zoals dat is vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst. Ook is het natuurlijk goed om te controleren of jouw aantal gewerkte uren klopt. Controleer ook of deze uren voor het juiste tarief zijn doorgegeven. Wanneer jij bijvoorbeeld in ploegendienst werkt heb je vaak te maken met verschillende tarieven en toeslagen.
Daarnaast zijn er nog andere vergoedingen en inhoudingen zoals reiskostenvergoeding, bijdrage voor een leaseauto of een bijdrage voor de personeelsvereniging. Check of deze overeenkomen met datgene dat is vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst. En tot slot, controleer ook altijd of jij daadwerkelijk het nettoloon zoals vermeld op jouw loonstrook, op jouw bankrekening uitbetaald hebt gekregen.
Loonstrook uitleg: Vergeet je jaaropgave niet
Nu we je hebben uitgelegd hoe je jouw loonstrook kunt lezen is het goed om te vertellen dat je naast je loonstrook ook een keer per jaar een jaaropgave ontvangt.
Zoals de naam al doet vermoeden krijgen je deze jaarlijks. Aan het begin van het jaar krijg jij van jouw werkgever jouw jaaropgave van vorig jaar. Dit is een belangrijk document tijdens het doen van je belastingaangifte.
In jouw jaaropgave staat het loon dat je verdiend hebt in dat jaar, de loonheffing die is ingehouden, arbeidskorting waar rekening mee is gehouden en onbelaste vergoedingen die je hebt gekregen, zoals reiskostenvergoeding. Als jij in een jaar bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, ontvang jij van al die werkgevers jouw jaaropgave.
Na het lezen van deze blog weet jij wat een loonstrook is en hoe jouw loonstrook van Flexmakers eruit ziet. Daarnaast weet je waar jij op moet letten als jij jouw loonstrook wilt controleren. Mocht jij nou toch nog vragen hebben over jouw loonstrook, kun je ons altijd bellen.
Hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan?
Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Wij zijn er voor jou van begin tot eind en helpen jou graag aan een nieuwe baan. Bekijk onze vacatures voor diverse branches: productie, industrie, commercieel of logistiek en solliciteer direct. Liever direct kennismaken en samen op zoek naar de perfecte baan? Schrijf je dan direct in.
Gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan
Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.
Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.
Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.
Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.
Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.