Loonheffingskorting

door | 1-02-2022

ALLE INS EN OUTS OVER LOONHEFFING EN LOONHEFFINGSKORTING

In dit blogartikel beantwoordt Flexmakers allerlei vragen over loonheffing en loonheffingskorting. We nemen jou mee in een begrip waar jij mee te maken krijgt als jij gaat werken en wat invloed heeft op het loon dat jij uitbetaald krijgt. Het is dus belangrijk om hier meer over te weten, want wat is loonheffingskorting nu precies en moet je het altijd aanvragen? Vragen waar je na het lezen van dit blogartikel een antwoord op hebt!

Wat betekent loonheffing?

Loonheffing is de belasting die de werkgever inhoudt op het salaris van de werknemer en namens de werknemer betaalt. Met andere woorden gaat het over de heffing van inkomstenbelasting. Loonheffing is de verzamelterm van zowel de belasting als premies die op jouw salaris worden ingehouden. Hierdoor ontstaat het verschil tussen bruto en netto loon. Bruto loon is het salaris zonder loonheffing en bij het nettoloon is de loonheffing van het salaris afgehaald.
Loonheffing bestaat uit de volgende twee onderdelen:
> Loonbelasting. De loonbelasting is een algemeen middel tot overheidsfinanciering. De loonbelasting komt terecht in het potje belastingopbrengst van de overheid. Met deze opbrengst worden alle dingen die nodig zijn in Nederland betaald. Denk aan het aanleggen of onderhouden van wegen, ziekenhuizen en scholen. Maar ook de brandweer, de politie of mensen die niet kunnen werken worden met de opbrengst van de loonbelasting betaald.
> Premie voor de volksverzekeringen, die bestaat uit de Algemene ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (ANW) en de Wet langdurige zorg (WLZ).

Wat is het verschil tussen loonheffing en loonheffingskorting?

Loonheffing en loonheffingskorting lijken qua naam op elkaar, maar hebben een verschillende betekenis en functie. Loonheffing is zoals eerder genoemd de belasting die door jouw werkgever op jouw loon wordt ingehouden. Loonheffingskorting zorgt ervoor dat jouw werkgever minder van het totale bedrag inhoudt. Hierdoor is jouw netto salaris per maand hoger dan wanneer je geen loonheffingskorting toepast.

Wie krijgt loonheffingskorting?

Iedereen die door te werken een inkomen ontvangt heeft in Nederland recht op loonheffingskorting. Dit betekent dat er geen verschil is tussen mensen die werkzaam zijn als uitzendkracht, mensen die een tijdelijke functie uitoefenen of mensen die al jarenlang beschikken over een vast contract. Iedereen die werkt heeft evenveel recht op loonheffingskorting.

Is het handig om loonheffingskorting aan te vragen?

Het aanvragen van loonheffingskorting blijft afhangen van een persoonlijke voorkeur en keuze en is mede afhankelijk van de hoogte van het inkomen dat je verdient en de situatie waar je in zit. De volgende voorbeelden geven jou inzicht in de situaties wanneer je wel of geen loonheffingskorting aanvraagt en hoe het zit als je bij meer dan 1 werkgever werkzaam bent.
> Situatie A: Ik werk bij 1 werkgever
Wanneer je ervoor kiest om op het inkomen van 1 werkgever loonheffingskorting toe te passen, houd je maandelijks netto meer inkomen over. Wanneer je ervoor kiest om de korting niet toe te passen, dan betaal je mogelijk te veel loonheffing, dus te veel belasting, en krijg je mogelijk geld terug van de Belastingdienst;
> Situatie B: Ik werk bij meerdere werkgevers en deze inkomens zijn gelijk
Let op! Voor het aanvragen van loonheffingskorting geldt dat de korting bij 1 werkgever aangevraagd mag worden. Zijn beide (of meerdere) inkomens van verschillende werkgevers even hoog, dan maakt het niet uit bij welke
werkgever je de korting toepast;
> Situatie C: Ik werk bij meerdere werkgevers en deze inkomens zijn niet gelijk
Binnen deze situatie zijn er drie opties mogelijk:
1. De loonheffingskorting toepassen op het hoogste inkomen. Door deze optie te kiezen kan het zijn dat je
elke maand te weinig belasting betaald. De Belastingdienst berekent bij het invullen van de belastingaangifte
of je een bedrag moet terug betalen;
2. De loonheffingskorting toepassen op het laagste inkomen. Bij deze optie betaal je mogelijk elke maand te
veel belasting en berekent de Belastingdienst bij de belastingaangifte of je een bedrag terugkrijgt.
3. Geen gebruik maken van loonheffingskorting. Deze optie geldt voor alle situaties waarbij je werkt, ongeacht
het aantal werkgevers waar je werkzaam voor bent. Wanneer je geen gebruik maakt van loonheffingskorting
betaal je mogelijk elke maand te veel belasting. Bij de belastingaangifte verrekent de Belastingdienst of je
mogelijk te veel belasting hebt betaald en of je mogelijk een bedrag terugkrijgt.

Wij hebben regelmatig nieuwe vacatures, in diverse branches
zoals: in
de 
bouwcommercieelindustrielogistiek en productie.
Benieuwd of er voor jou ook wat tussen zit?

BEKIJK ALLE VACATURES

Hoe vraag ik loonheffingskorting aan?

Het aanvragen van de loonheffingskorting gaat altijd via het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Het formulier krijg je vaak wanneer je start met werken bij een (nieuwe) werkgever. Je vult het formulier in en kruist aan of je wel of geen loonheffingskorting wilt toepassen. Het ingevulde formulier lever je in bij jouw werkgever. Jouw werkgever zet de volgende stap en zorgt ervoor dat jij loonheffingskorting ontvangt. Wil je controleren of dit klopt? Dat kan, want op jouw loonstrook zie je of de loonheffingskorting wordt toegepast. Dit staat bijvoorbeeld bij loonheffingskorting of arbeidskorting. Twijfel je of dit bij jou het geval is? Voor deze vraag en andere vragen kun je altijd contact met ons opnemen!

Flexmakers heeft jou in dit blogartikel de ins en outs verteld over loonheffing en loonheffingskorting. Heb jij een andere vraag die wij niet beantwoord hebben? Neem contact met ons op, want wij helpen jou graag! Niet alleen over loonheffing en loonheffingskorting kunnen wij jou alles vertellen. Wij brengen jou ook graag op de hoogte van de veranderende wet- en regelgeving in de CAO voor de uitzendbranche. Benieuwd? Lees hier onze blog over de CAO voor uitzendkrachten 2022!

Hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan?

Op zoek naar een nieuwe baan? Wij zijn er voor jou van begin tot eind en helpen jou graag aan een nieuwe baan. Bekijk onze vacatures voor diverse branches: productie, industrie, commercieel of logistiek en solliciteer direct. Liever direct kennismaken en samen op zoek naar de perfecte baan? Schrijf je dan direct in.

gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl