Hoe schrijf je een motivatiebrief?

door | 1-04-2022

EEN BLOG MET 11 TIPS OVER HET SCHRIJVEN VAN EEN GOEDE MOTIVATIEBRIEF

Hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief? Het vinden van een toffe vacature: check! Het maken van een goed CV, check! De volgende stap is het schrijven van een motivatiebrief. Dit lijkt lastig, want de brief is jouw kruiwagen om binnen te komen bij de opdrachtgever, maar het schrijven van de brief is zeker niet een onmogelijke opgave. Na het lezen van dit blogartikel ken jij de tips van Flexmakers en wanneer je deze hanteert tijdens het schrijven van een motivatiebrief lukt het jou om een dijk van een motivatiebrief te schrijven!

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 1

Geef duidelijk in jouw motivatiebrief aan op welke vacature je solliciteert. Dit zet je onder het kopje “betreft”.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 2

Maak het persoonlijk. Vermeld de naam aan wie je de brief richt. Schrijf niet enkel meneer/mevrouw, maar benoem de achternaam van de desbetreffende persoon.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 3

Van kop tot staart: wees enthousiast! Laat merken dat jij blij wordt van de vacature, het bedrijf waar je solliciteert én dat jij de geschikte kandidaat bent.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 4

De eerste alinea van jouw motivatiebrief is de inleiding. Om de aandacht op jouw brief te vestigen kun je starten met een quote of anekdote die past bij jou: hoe sta jij in het leven of hoe voer jij jouw werkzaamheden uit. Een quote zegt in één zin iets over jou en wat jou typeert en onderscheidt, waardoor de lezer jou na één zin al een beetje leert kennen. Naast een quote, vertel je in de inleiding kort en krachtig wat je wilt. Het is dan meteen duidelijk waarom je solliciteert en dit nodigt uit om jouw brief verder te lezen. En dat is precies wat jij wilt, want een eerste positieve indruk is heel waardevol.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 5

In de tweede alinea van jouw motivatiebrief beschrijf je waarom je vindt dat deze vacature bij jouw past. Met andere woorden: wat is jouw toegevoegde waarde! Vertel bijvoorbeeld dat je vind dat jij bepaalde karaktereigenschappen hebt die goed bij de functie passen, dat jij bijvoorbeeld ervaring hebt opgedaan in een soortgelijke functie of dat je heel graag de uitdaging aangaat!

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 6

In de derde alinea van jouw motivatiebrief ga je nog nader in op waarom de vacature jou past als een jas. Je kunt bepaalde kenmerken en criteria uit de vacature pakken en die koppelen aan een voorbeeld dat je hebt meegemaakt.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 7

Eindig de derde alinea van jouw motivatiebrief met wat jij verwacht te leren in de functie en waarom de functie jou een uitdaging lijkt of waar jij nog in wilt groeien.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 8

Kies geen standaardzin om jouw motivatiebrief mee af te sluiten. Kies iets pakkends, een échte call to action, maar kies tevens iets wat bij jou past. Bijvoorbeeld: “ik zou mijn motivatie en enthousiasme graag mondeling willen toelichten tijdens een sollicitatiegesprek”.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 9

Verwijs in de afsluiting van jouw motivatiebrief naar jouw CV. 

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 10

Sluit jouw motivatiebrief af met jouw voor- en achternaam.

MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN TIP 11

Gebruik onze template als basis en om structuur aan te brengen in jouw motivatiebrief!

 

Flexmakers heeft jou in dit blogartikel 11 tips gegeven voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Wij zijn benieuwd naar jouw brief! Solliciteer direct op één van onze vacatures en pas de tips toe bij het schrijven van jouw motivatiebrief.

Hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan?

Op zoek naar een nieuwe baan? Wij zijn er voor jou van begin tot eind en helpen jou graag aan een nieuwe baan. Bekijk onze vacatures voor diverse branches: productie, industrie, commercieel of logistiek en solliciteer direct. Liever direct kennismaken en samen op zoek naar de perfecte baan? Schrijf je dan direct in.

Gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl