Hoe kan je het beste met feedback omgaan op het werk?

door | 18-07-2023

5 praktische tips van Flexmakers

Vind jij het lastig om met feedback om te gaan en wil je graag beter met feedback om kunnen gaan? Wij gaan jou helpen. In dit blogartikel geeft Mayke jou 5 praktische tips voor een effectieve omgang met feedback. Wij begrijpen dat het ontvangen van feedback vaak een uitdaging is. Dit hoeft niet zo te zijn. Na het lezen van deze blog wordt het voor jou makkelijker om met feedback om te gaan. Wanneer je dit gaat toepassen.

 

Omgaan met feedback tip 1: Zie feedback als een kans om te groeien

Feedback wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar het kan ook een geweldige kans zijn om juist te leren en je vaardigheden te verbeteren. Daarom is het ontvangen van feedback een mogelijkheid tot groei in plaats van dat het een persoonlijke aanval is. Elke keer dat iemand je feedback geeft krijg je waardevolle informatie die je kunt gebruiken om jezelf te verbeteren op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Dat is een cadeau, geen straf.

 

Omgaan met feedback tip 2: Luister actief en zonder in verdediging te gaan

Wanneer je feedback krijgt is het belangrijk om jezelf open te stellen en actief te luisteren. Het gaat niet alleen om het horen wat diegene zegt, maar ook begrijpen wat de boodschap erachter betekent. Luister daarom aandachtig naar wat de ander zegt. Vergeet je eigen ideeën en ga niet gelijk in verdediging. Probeer de boodschap vanuit hun perspectief te zien. Dit helpt om een beter inzicht te krijgen in de feedback en hoe je deze kunt toepassen.

 

Omgaan met feedback tip 3: Stel vragen voor opheldering

Feedback kan soms vaag of onduidelijk zijn. Daarom is het belangrijk om verduidelijking te vragen als je de ontvangen feedback niet begrijpt. Dit laat zien dat je de feedback serieus neemt en bereid bent om te leren. Dit om eventuele misverstanden te voorkomen. Dit helpt je om het gezichtspunt van de ander te zien. Dus als iets niet duidelijk is, vraag dan om meer informatie. Het is belangrijker om de feedback te begrijpen dan om met vragen te blijven zitten.

 

Omgaan met feedback tip 4: Reflecteer en maak een actieplan

Na het ontvangen van feedback is het belangrijk om te reflecteren, neem de tijd om het te verwerken en er over na te denken.

Stel jezelf de volgende reflectievragen:

  • Wat betekent de feedback voor jou?
  • Hoe voel je je erbij?
  • Wat kun je er van leren?
  • En wat ga je ermee doen?

Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen als je aan het reflecteren bent. Zodra je de antwoorden op deze vragen hebt gevonden is het belangrijk om een actieplan te maken. Het actieplan hoeft niet moeilijk en groot te zijn. Schrijf bijvoorbeeld drie taken op die je gaat veranderen of spreek met jezelf af dat je elke week een collega vraagt om feedback. Dit helpt je om de feedback toe te passen en je werk en prestaties te verbeteren.

 

Omgaan met feedback tip 5: Wees dankbaar en blijf open staan voor feedback

Tot slot, onthoud dat feedback met de beste intenties gegeven wordt. Het is een kans om te leren en groeien. Dus in plaats van weerstand te geven, probeer dankbaar te zijn voor de feedback die je krijgt. Bedank diegene die je feedback geeft en blijf open voor toekomstige feedback. Dit draagt bij aan jouw groei, maar ook helpt het om een positieve werkomgeving te creëren.

Je weet nu alles over hoe je het beste met feedback om kan gaan. Heeft dit tot vragen geleid? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Laat ons je dan helpen. Je kunt contact opnemen door ons te bellen op 0573-256380 of door je direct in te schrijven.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl