CAO uitzendkrachten 2023

door | 29-06-2023

Op 1 juli 2023 wijzigt de cao voor uitzendkrachten. Wat betekent dit voor jou?

 

De cao uitzendkrachten 2023 is bekend, per 1 juli veranderen er in het cao voor uitzendkrachten een aantal zaken. In deze blog nemen wij je mee in de veranderingen die voor jou belangrijk zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de inlenersbeloning uitgebreid, zodat jij als uitzendkracht recht hebt op alle toeslagen en vergoedingen, net als vaste medewerkers.

Meer lezen over wat de wijziging in de cao precies inhoudt voor jou? Lees dan snel verder!

 

CAO uitzendkrachten 2023: Periodieke verhoging en inschaling

Vanaf 1 juli 2023 is het uitgangspunt dat jij als uitzendkracht altijd recht hebt op een periodieke loonsverhoging (conform de geldende regels binnen de organisatie).

Ben jij als uitzendkracht 1 jaar in dienst? Dan ga jij een trede én loon omhoog. Echter, dit gebeurt alleen wanneer je een positief beoordelingsgesprek hebt gehad.

Daarnaast moet vanaf 1 juli 2023 rekening worden gehouden met jouw relevante werkervaring bij het inschalen in een salarisschaal. Hierbij kun je denken aan ervaring, opleiding en competenties.

Als uitzendkracht met relevante werkervaring kan jij dus niet starten in de laagste schaal van de functieschaal. Dat betekent dat jij geld gaat verdienen op basis van jouw kennis en ervaring.

 

CAO uitzendkrachten 2023: Inlenersbeloning en transitievergoeding

De inlenersbeloning is er op gericht dat jij als uitzendkracht hetzelfde salaris verdient als werknemers die in vast dienstverband zijn bij de opdrachtgever en dezelfde werkzaamheden als jij uitvoeren (en volgens hetzelfde cao worden betaald).

De inlenersbeloning wordt uitgebreid met álle toeslagen en álle kostenvergoedingen, ongeacht of deze bruto of netto zijn. Dit geldt voor kostenvergoedingen die samenhangen met het dienstverband en/of de functie die jij vervult, zoals reiskosten en gereedschapskosten. Jij krijgt hierdoor recht op alle toeslagen en vergoedingen, net als vaste medewerkers. Kortom: je gaat er dus flink op vooruit!

Bij ontslag krijg jij als uitzendkracht een financiële vergoeding van jouw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Met de nieuwe wijzigingen heb jij als uitzendkracht niet 3, maar 12 maanden de tijd om aanspraak te maken op de transitievergoeding.

De vergoeding hoort binnen één maand na het einde van het dienstverband te worden betaald. Wordt de transitievergoeding niet betaald, dan kun jij als uitzendkracht binnen één jaar na beëindiging van de uitzendovereenkomst daar alsnog een beroep op doen.

 

CAO uitzendkrachten 2023: Arbeidsongeschiktheid

Vanaf 1 juli 2023 heb jij als uitzendkracht, bij arbeidsongeschiktheid en zolang de uitzendovereenkomst duurt, recht op aanvullend salaris. Voor overeenkomsten met uitzendbeding en zonder uitzendbeding is dit gelijk getrokken.

Jij hebt recht op:

  • 90% van het naar tijdruimte vastgestelde loon gedurende de eerste 52 weken van de arbeidsongeschiktheid en ten minste het voor jou geldende wettelijke minimumloon.
  • 80% van het naar tijdsruimte vastgestelde loon gedurende de 53ste t/m de 104e

Contracten met een uitzendbeding eindigen niet meer bij ziekte. Jouw werkgever moet maximaal 4 weken het verzuim doorbetalen; ook bij contracten zonder uitzendbeding in fase A/1+2 komt er een verplichte aanvulling op de ziektewet die maximaal 2 jaar duurt. Er komt in alle gevallen één wachtdag en de wachtdagcompensatie verdwijnt.

 

CAO uitzendkrachten 2023: Pensioen

Per 1 juli 2023 heeft elke uitzendkracht die ouder is dan 21 jaar direct recht op het basispensioen. Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP) heeft aangekondigd dat met ingang van 1 juli 2023 de wachttijd voor deelname aan de Basisregeling komt te vervallen. Momenteel bedraagt deze wachttijd nog 8 gewerkte weken.

Zonder wachttijd ga jij als uitzendkracht vanaf de eerste werkdag deelnemen aan de StiPP Basisregeling en onmiddellijk pensioen opbouwen.

 

CAO uitzendkrachten 2023: Stijging wettelijk minimumloon

Per 1 juli 2023 gaan de minimumlonen omhoog. Dat betekent voor jou als uitzendkracht dat jij meer gaat verdienen. Benieuwd hoe veel jij gaat verdienen vanaf 1 juli 2023? Bekijk het hier.

 

Vragen?

Zoals je leest wijzigt er veel in de cao voor uitzendkrachten per 1 juli 2023. Moet je alle informatie hierboven onthouden? Nee, want wij zijn er voor jou! Als jij via Flexmakers aan het werk gaat is alles goed geregeld. Dus voel jij dat het tijd is om de volgende stap te zetten naar een nieuwe uitdaging? Wij helpen je graag! Bekijk onze vacatures of schrijf je direct in.

Heb je specifieke vragen over de  wijzigingen en wat dit precies betekent voor jou als uitzendkracht? Flexmakers helpt je graag! Wij beantwoorden je vragen graag via 0573-256380 of info@flexmakers.nl.

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl