Cao uitzendkracht 2023

door | 22-11-2022

 

WAT GAAT ER IN 2023 VERANDEREN VOOR UITZENDKRACHTEN IN DE NIEUWE CAO?

De cao voor uitzendkrachten verandert in 2023, vanaf januari 2023 geldt er een nieuwe cao voor uitzendkrachten. In ons vorige blogartikel cao uitzendkracht hebben wij jou uitgelegd wat voor informatie jij kunt vinden in jouw cao. Jij bent nu natuurlijk benieuwd wat er gaat veranderen. In dit blogartikel lees jij alle veranderingen in de nieuwe cao, zoals uitbreiding van de inlenersbeloning, aanpassingen in pensioenopbouw en wijzigingen in het fasensysteem.

 

cao uitzendkrachten 2023: uitbreiding van de inlenersbeloning

De inlenersbeloning houdt in dat de opdrachtgever verplicht is om de uitzendkracht hetzelfde salaris te betalen als een vaste medewerker die dezelfde werkzaamheden verricht. De inlenersbeloning voorkomt dat een uitzendkracht minder betaald krijgt dan een vaste medewerker.

Vanaf januari 2023 wordt de inlenersbeloning uitgebreid met een eindejaarsuitkering. Deze eindejaarsuitkering is een jaarlijks terugkerende uitkering waar de vaste medewerkers in een soortgelijke functie ook recht op hebben. De hoogte, het tijdstip en de voorwaarden van de eenmalige eindejaarsuitkering worden bepaald door jouw opdrachtgever.

 

CAO voor Uitzendkrachten 2023: Pensioenopbouw

De cao uitzendkrachten verandert in 2023 als het gaat om pensioenopbouw. In de vorige cao bouwden uitzendkrachten pas pensioen op na 26 weken. Nu bouwt de uitzendkracht al na 8 gewerkte weken pensioen op. Vanaf het begin van de negende week geldt voor de duur van 52 weken de basisregeling gevolgd door de plusregeling. Bij de basisregeling betaalt jouw werkgever de volledige premie. Vanaf 2023 bedraagt de werkgeverspremie 8% van de pensioengrondslag.

Let op: bij de plusregeling betaal jij zelf 1/3 van jouw premie. Jouw werkgever betaald 2/3 (8%).

Kortom: Nu de premie in de basisregeling wordt verhoogd ga jij als uitzendkracht meer pensioen opbouwen.

 

cao uitzendkrachten 2023: wijzigen in het fasensysteem

Een andere wijziging die in de nieuwe cao voor uitzendkrachten in 2023 wordt doorgevoerd is een overgangsregeling in het fasensysteem. Als jij als uitzendkracht werkt, krijg jij te maken met het fasensysteem. In het fasensysteem bouw jij rechten op naarmate je langer bij jouw opdrachtgever werkt. Als jij voor deze opdrachtgever blijft werken doorloop jij de fases A, B en C. De fase waar jij in zit is afhankelijk van het aantal weken dat jij voor een uitzendbureau werkt en de datum waarop jij in dienst bent getreden. Elke fase heeft een bepaalde tijdsduur. De wijzigingen van het fasensysteem in de nieuwe cao uitzendkrachten hebben alleen betrekking op fase A en fase B. Fase C blijft hetzelfde als de cao die in 2022 gold.

De wijzigingen die in de nieuwe cao voor uitzendkrachten zijn doorgevoerd:

Fase CAO 2022 CAO 2023
Fase A 78 weken 52 weken
Fase B 4 jaar 3 jaar
Fase C Onbepaalde tijd Onbepaalde tijd

 

Uitzendkrachten die voor 1 januari 2022 zijn begonnen, kunnen volgens de oude cao nog 6 contracten in 4 jaar krijgen. Als jij op 1 januari 2023 al 3 jaar in fase B zit, ga jij gelijk door naar fase C.

Kort gezegd:

  • Fase A is vanaf januari 2023 52 gewerkte weken in plaats van 78
  • Fase B is vanaf januari 2023 maximaal 6 contracten in 3 jaar in plaats van 4 jaar
  • Face C blijft hetzelfde

 

cao uitzendkrachten 2023: betekenis gewerkte week

De cao uitzendkrachten verandert in 2023 ook voor de gewerkte week. Voorheen gold een ‘gewerkte week’ alleen als een week waarin jij daadwerkelijk hebt gewerkt, ongeacht hoeveel uren jij die week hebt gewerkt.  In de nieuwe cao voor uitzendkrachten wordt de betekenis van dit begrip veranderd naar de weken waarin jij arbeid hebt verricht inclusief de weken waarin jij van een doorbetaalde vakantie geniet. Want jij als uitzendkracht krijgt doorbetaald tijdens de vakantie. Jij ontvangt tijdens jouw vakantie hetzelfde loon als wanneer jij zou hebben gewerkt.

 

werken bij flexmakers

Zoals je leest wijzigt er veel in de cao voor uitzendkrachten in 2023. Moet je dit allemaal onthouden? Nee, wij zijn er namelijk voor jou! Als jij via Flexmakers aan het werk gaat is namelijk alles goed geregeld. Voel je dat het tijd is om de volgende stap te zetten, op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging? Wij hebben tal van vacatures in diverse branches rondom de regio Lochem. Bekijk alvast onze nieuwste vacatures of schrijf je direct in. Samen gaan we op zoek naar jouw ideale baan. Hoe we dit doen? We gaan met jou in gesprek, door jou beter te leren kennen vinden we de baan die aansluit bij/op jouw wensen. Twijfel niet langer en schrijf je geheel vrijblijvend in.

 

 

 

Mayke Kettelerij

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
mayke@flexmakers.nl