Voorbereiden sollicitatiegesprek

door | 4-12-2021

6 TIPS voorbereiden sollicitatiegesprek

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek?  Je kent het wel, de zenuwen gieren door jouw lijf. Een sollicitatiegesprek is spannend. “Zeg ik het goede, kom ik uit mijn woorden en presenteer ik mijzelf zo, waardoor ik mijn beste kant laat zien, maar ik wel dichtbij mezelf blijf?”. Vragen die de spanning voor een gesprek tot een hoogtepunt doen stijgen. Maar… Na het lezen van dit blogartikel, heb jij 6 tips die je ter harte kunt nemen en jou goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

VOorbereiden sollicitatiegesprek TIP 1:

Weet wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat

Waar word jij blij en gelukkig van? Waar ben je goed in? Waar liggen jouw kwaliteiten, maar ook jouw valkuilen? Je staat in jouw kracht wanneer je zelfvertrouwen uitstraalt, maar ook eerlijk bent in de dingen die je nog moet leren. Kennis over jezelf is kennis die iemand anders informeert over wie jij bent. Op die manier leert iemand jou een beetje kennen en kan diegene niet alleen een inschatting maken of jij past bij de functie, maar ook binnen het team én bij het bedrijf waar je solliciteert.

Voorbereiden sollicitatiegesprek TIP 2:

Bekijk de vacature nog een keertje

Voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek is het goed om de vacature nog een keer te bekijken. De vacature bevat de inhoudelijke informatie die nodig is tijdens het gesprek. Je vertelt ten slotte over dat wat jou aantrekt in de vacature en waarom jij denkt dat jij geschikt bent voor de functie. Ook kun je zaken die jou onduidelijk zijn in de vacature vragen tijdens het gesprek.

Voorbereiden sollicitatiegesprek TIP 3:

Ga surfen op de website van de werkgever

Een belangrijke tip voor het voorbereiden van jouw sollicitatie is meer over jouw werkgever te weten komen:

  1. Wat zijn speerpunten van het bedrijf waar je gaat solliciteren?
  2. Wie werken er?
  3. Wat is de bedrijfscultuur?

Door deze vragen te beantwoorden krijg je een breder beeld over de opdrachtgever. Door tijdens het gesprek in te gaan op zaken die jou aanspreken op de website, laat je blijken dat je interesse hebt in het bedrijf en dat je je hebt ingelezen voorafgaand het gesprek.

Voorbereiden sollicitatiegesprek TIP 4: Denk alvast na over de antwoorden op vragen die je misschien voorgeschoteld krijgt

Wellicht heb je al een keer eerder gesolliciteerd. Welke vragen werden jou toen gesteld? Daarnaast biedt het internet een walhalla aan voorbeeldvragen die je kunt verwachten tijdens het gesprek. Natuurlijk kun je het gesprek niet tot in de puntjes voorbereiden, je kunt per slot van rekening niet in de toekomst kijken! Maar de vragen die je alvast kan beantwoorden, kun je oefenen. En dat brengt jou naar de volgende sollicitatie tip.

Wij hebben regelmatig nieuwe vacatures, in diverse branches zoals: in de bouw, commercieel, industrie, logistiek en productie. Benieuwd of er voor jou ook wat tussen zit?

Voorbereiden sollicitatiegesprek TIP 5:

Oefen jouw sollicitatie

Een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek is simpelweg ook door te oefenen!
Vind een slachtoffer, jouw partner, kind of een vriend en laat hen de vragen stellen die jij bij de vorige tip gevonden hebt. Maar laat je ook verrassen door vragen die zij stellen. Op deze manier haal je de druk van de ketel en oefen je alvast een keer voordat het echte gesprek zich voordoet. Vraag degene met wie je oefent om feedback, wat deed je goed of wat kun je de volgende keer anders doen? Dit alles helpt jou om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek!

Voorbereiden sollicitatiegesprek TIP 6:

Blijf relaxed

Iedereen weet dat een sollicitatiegesprek spannend is, ook degene die het vragenvuur op jou afgooit. Vergeet dat niet! Ga uit van jouw eigen kunnen; vaak kun je meer dan jezelf denkt. Spreek jezelf deze woorden toe en adem nog een aantal keer rustig in en uit, want zo ga jij relaxter het gesprek in.

Wanneer jij bovenstaande zes tips volgt, lukt het jou om het hoofd koel te houden bij een sollicitatiegesprek, want jij bent écht goed voorbereid. Uiteraard is een vorm van natuurlijke spanning niet gek, apart of bijzonder. Het hoort er allemaal bij. Het belangrijkste is om tijdens het gesprek bij jezelf te blijven. Want wie weet loop je de volgende keer het bedrijf binnen als nieuwe collega!

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek bij Flexmakers of een van onze opdrachtgevers?

Wil jij je voorbereiden op een sollicitatiegesprek bij ons? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct!

Gratis e-book: In 5 stappen naar jouw ideale baan

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in jouw baan? Dag in, dag uit hetzelfde riedeltje.

Je wilt graag wat anders doen, maar je weet niet zo goed wat en hoe je dit moet aanpakken. Dan gaan wij jou helpen.

Speciaal voor jou hebben wij onze kennis, expertise en ervaring gebundeld in ons e-book.

Incl. gratis templates voor een CV en motivatiebrief die eruit springen.

Na het aanmelden van jouw gratis ebook ontvang je van ons ook elke 2 weken een update van onze nieuwste vacatures, zo ben jij altijd als eerste op de hoogte! Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en uitschrijven kan op elk moment. Vragen? lees hier onze privacyverklaring.

TESSA WESTERINK

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs

0573 – 256 380
tessa@flexmakers.nl